Grønkål

Grønkål er en bladkål, der ikke danner hoveder. Det er de store, krusede, grønne blade, der spises. Det er en vintergrøntsag som får en sødere og mere aromatisk smag, hvis den har været udsat for frost. Grønkål har en stærk kålsmag og er især rig på A- og C-vitamin, mineraler samt kostfibre.

Grønkål er kendt fra julens salater og fra grønlangkål, men den grønne kål er i sæson fra efteråret og helt ind til februar. Den mætter rigtig godt og har en flot dyb grøn farve.   

 

Tips til tilberedning

  • Riv bladene af stilken og skyl grundigt
  • Hakket eller fintstrimlet grønkål kan også tilsættes risotto, grøntsagspostejer, kartoffelmos m.m.
  • Frisk grønkål, hakket eller fintsnittet, kan anvendes i salater. Prøv bl.a. denne grønkålssalat som er meget populær  
  • Grønkål har en behagelig bitterhed. Derfor søde eller cremede dressinger gode til grønkålssalater
  • Grønkålsblade er dekorative som pynt på et fad fx i stedet for et salatblad
  • Selvom grønkål er en af de ældste grøntsager, er den blevet en vigtig grøntsag i det moderne køkken. Hvad med at prøve kræfter med at lave grønkålschips?

 

Kram kålen
Skal kål spises rå, snittes den fint og drysses med lidt salt og sukker. Derefter kammes den godt, indtil kålen falder lidt sammen. Det gør kål lettere at spise og mere delikat

 

Vidste du at...
Grønkål kan tåle helt ned til minus 20 graders frost.

 

Opbevaring
I køleskab i en plastpose. Skyl grønkålen og lad den tørre. Pak den derefter i plastpose. Holdbarhed op til 3 uger.

I sæson

Oktober til Februar

/media/3299/enmereomdagen_linkgrafik-01.jpg