Rødbede

 

Rødbeden har været dyrket i mere end 3000 år, men til at starte med var det kun stængler og blade man brugte. Den er karakteriseret ved at have en fast knold med kraftigt mørkerødt kød og er nært beslægtet med sukkeroe og bladbede. Rødbeder findes både som runde, aflange og kegleformede. De er rige på kostfibre, vitaminer og mineraler, især jern.

 

Tilberedning og smag
Rødbeder har en sød smag, som styrkes når de koges eller bages. Den syltede udgave af rødbeden, som mange kender, er både brugt som tilbehør til traditionel dansk mad og som topping på leverpostejsmaden. Men rødbeden kan meget mere:

Mange vælger at bage udskårne rødbeder i ovnen sammen med andre rodfrugter eller at bruge dem rå som en del af en råkostsalat, hvor de kan give en fantastisk sødme sammen med f.eks. gulerødder og æble.  

Rødbeden er meget alsidig og kan også bruges i kage, hvor den i kogt eller revet form kan fungere som en sødende ingrediens. Den gør sig for eksempel godt i chokoladekager som f.eks. vores juvelkage. Rå stykker af rødbede kan tilføje ekstra sundhed og en flot farve, hvis de blendes med i en smoothie og revne rødbeder kan puttes i brød og boller på samme måde som gulerødder.  Prøv også vores super gode foccaciabrød med rødbede

 

Rødbeder farver !

  • Rødbeder farver dine hænder lyserøde når du skræller eller river dem. Du kan let slippe af med den røde farve hvis du gnider hænderne med en skive citron. Alternativt kan du tage et par handsker på når du skal håndtere rødbeder.
  • (Rød)-beder findes i mange varianter. Du kan købe dem i både røde, gule og stribede. Hvis du skærer de rå farvede beder ud i tynde skiver med en kniv eller et mandolinjern, kan du let lave en farverig og smagfuld salat, som smager rigtig godt med olie-eddike-dressing og lidt feta på toppen. De gule og stribede beder farver ikke hænderne. 

 

Opbevaring
Opbevares bedst i køleskabet i en plastpose.

I sæson

August til April

/media/3299/enmereomdagen_linkgrafik-01.jpg